Vastuullisuus – Laina on iso päätös
Vastuullinen lainaaminen on tärkeää, koska lainan ottaminen on iso päätös. Lainan ottaminen voi olla tarpeellista esimerkiksi asunnon ostamisessa, opiskelujen rahoittamisessa tai yllättävien kulujen kattamisessa. Kuitenkin, lainan takaisinmaksu on merkittävä taloudellinen vastuu, joka voi vaikuttaa pitkäaikaisesti omaan talouteen ja tulevaisuuden suunnitelmiin.
Lainan takaisinmaksun laiminlyönnillä voi olla suuret vaikutukset moneen asiaan. Siksi on tärkeää arvioida huolellisesti oma taloudellinen tilanne ja harkita tarkasti, onko lainan ottaminen todella tarpeellista ja pystytkö takaisinmaksamaan sen ajoissa ja ilman suuria vaikeuksia. Tässä artikkelissa käsitellään, mitä vastuullinen lainaaminen tarkoittaa ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ennen lainan ottamista.
Luottokelpoisuus
Luottokelpoisuus on tärkeä seikka lainaa haettaessa. Lainaa ei myönnetä missään tapauksessa hakijalle, jolla ei ole puhtaita luottotietoja. Luottokelpoisuus arvioidaan tiedossa olevien asioiden perusteella. Se on myös hakijan etu, että laina myönnetään vain, jos hakijalla on mahdollisuus sen takaisinmaksuun.
Laina ei ratkaise talousongelmia
Laina ei ole ratkaisu talousongelmiin, ja sen ottamista tulee pohtia tarkkaan. Ennen kuin otat lainaa, harkitse sen välttämättömyyttä ja suuruutta. Pohdi voitko esimerkiksi säästää tai tehdä muutoksia kulutukseesi. Huolellinen taloudenhoito voi auttaa hankintojen tekemisessä ilman lainaamista.
Tiedosta omat rajat
On tärkeää tiedostaa oma maksukyky ja varmistaa, että pystyt maksamaan lainan takaisin sovitun aikataulun mukaisesti. Pysy maksusuunnitelmassa, maksa laskut ajallaan ja vältä kuluttamasta enempää kuin tulosi ja menosi sallivat. Mikäli kohtaat maksuvaikeuksia, ota välittömästi yhteyttä luotonmyöntäjään ja yritä tehdä maksusuunnitelma.
Älä lainaa turhaan
Vältä lainan ottamista tarpeettomaan kulutukseen. Älä ota lainaa, jos tiedät, ettet pysty maksamaan sitä takaisin sovitussa aikataulussa tai jos lainan ottaminen aiheuttaa sinulle kohtuuttomasti stressiä tai ahdistusta. Älä myöskään ota lainaa, jos sinulla on uhkapeli- tai päihdeongelma tai jos lainan ottamisesta koituu haittaa sinulle tai läheisillesi.
Vinkkejä lainanhakuun
Jos olet päättänyt hakea lainaa, mieti seuraavia asioita.
- Vertaa todellista vuosikorkoa. Se sisältää kaikki kustannukset samassa helposti vertailtavassa prosenttiluvussa.
- Harkitse yhdistelylainaa, jos sinulla on useita kalliita lainoja. Varmista kuitenkin, että se on todella vanhoja lainoja edullisempi.
- Älä ota tarpeettoman pitkää laina-aikaa. Se nostaa lainakuluja turhaan.
- Tutustu lainasopimukseen huolellisesti. Kysy tarvittaessa neuvoa rahoitusneuvojalta tai talousneuvonnasta.
Missä tapauksessa välttää lainaa?
Jos olet lomautettuna tai työttömänä, vältä lainan ottamista, koska takaisinmaksu ei luultavasti onnistu. Lisäksi, jos työpaikallasi on puhetta mahdollisista irtisanomisista tai lomautuksista, älä ota lainaa, koska työtilanteesi on tällöin epävarma.
Toinen tilanne, jossa kannattaa välttää lainan ottamista on esimerkiksi se, että sinulla on jo vaikeuksia selvitä nykyisistä veloistasi. Tällöin velan lisääminen on todella huono idea ja pahentaa tilannettasi entisestään.
Vaikeuksia lainanmaksussa?
Jos sinulla on haasteita lainojen kanssa, tässä on jotain vinkkejä.
- Ole yhteydessä velkojiin, jos luulet, ettet saa maksettua velkoja ajoissa. Pyydä lisäaikaa tai maksusuunnitelmaa.
- Tee taloussuunnitelma, jossa kartoitat tulot ja menot. Näin voit karsia kuluja ja keskittyä lainojen lyhennykseen.
- Älä ota tarpeettoman pitkää laina-aikaa. Se nostaa lainakuluja turhaan.
- Älä velkaannu enempää. Vältä lisälainan hakemista, koska se vain pahentaa tilannettasi.
Hae apua – Älä jää yksin
Talousongelmat eivät ratkea itsestään, vaan niihin on puututtava heti. Mikäli et ota asiaa heti hoidettavaksi, voi tilanne pahentua. Onkin tärkeää hakea apua mahdollisimman nopeasti. Talousongelmien käsittely voi tuntua vaikealta ja häpeälliseltä, mutta älä anna sen estää sinua hakemasta apua. Ammattilaiset ovat tottuneita kohtaamaan ihmisiä eri tilanteissa. Avun hakeminen on ensimmäinen ja tärkein askel!
Hyödyllisiä linkkejä: